Herpes  zoster je još uvek enigma za mnoge lekare. Sve što se za vreme studija o herpes zosteru uči jeste da on nastaje kao posledica reaktivacije latentnog virusa kod osoba koje su preležale varičelu, da se javlja u vidu jednostranog osipa, da je praćen intenzivnim bolom i da je jedini lek za njega aciklovir. Na herpes zoster se vrlo retko misli, a zapravo ovaj virus može biti uzročnik mnogih bolnih jednostranih manifestacija koje nisu praćene osipom. Simptomi poput jednostranog žarenja, pečenja, bola, koji zahvata jednu polovinu tela, glave ili čak genitalnih organa uvek treba povezivati sa delovanjem herpes zoster virusa.

Prevencija je najvažnija!

Virus herpes zoster je prisutan u organizmu kod svih nas, kao i mnogi drugi virusi, bakterije, gljivice. Čovekov organizam ima sjajno organizovanu odbranu, imunokopetentne ćelije koje ne dozvoljavaju reaktivaciju ovih mikroorganizama i nastanak bolesti. Međutim, usled jakog stresa, nekvalitetne ishrane, psihičkog ili fizičkog zamora, dolazi do sloma odbrambenih moći organizma, virusi uspevaju da nadvladaju odbranu i prelaze iz jednog latentnog, uspavanog stanja u stanje pune aktivacije dovodeći do tegoba. To nam govori da je najvažniji vid prevencija, održavanje imunokopetentnih ćelija jakim i sposobnim da unište i ne dozvole nastanak bolesti. Ne postoji bolji način za to, nego korišćenjem ekstrakta lekovitih biljaka i to onih biljaka koje imaju snagu i energiju da opstaju u najsurovijim klimatskim i geografskim uslovima, kao što je slučaj sa korovskim biljkama, poput maslačka koji je glavni sastojak Todoxinovih preparata.

Slučaj iz prakse

Vrlo često herpes zoster virus zahvata nervus ophtalmicus, (grana n. trigeminusa) koji inerviše očnu duplju, i u tom slučaju pored jakih bolova dolazi do pojave duplih slika, zamagljenog vida, a ne tako često i potpunog gubitka vida. Ukoliko osip na koži čela i lica nije vidljiv, ovi simptomi se vrlo retko dovode u vezu sa herpes zosterom. Tu se gubi dragoceno vreme, lutajući od lekara opšte prakse, preko laboratorijskih ustanova do oftalmologa , tražeći dijagnozu, a da pri tome nikome ne padne na pamet da su simptomi  posledica dejstva virusa herpes zostera.

U svojoj praksi imao sam zabeležen slučaj čoveka koji je proveo dve godine, lutajući od jednog lekara do drugog, tražeći lek za svoje tegobe. Taj gospodin je imao infekciju herpes zosterom koji je zahvatio upravo taj nervus ophtalmicus, zbog čega dve godine nije mogao da spava. Kada su mu lekari predložili hiruršku intervenciju radikalnog uklanjanja očne jabučice, sam Bog ga je poslao u moju ordinaciju. Započeo je tretman Todoxinovim preparatima i posle svega dve nedelje primene Todoxinovih preparata, bolovi su nestali, osip je bio u regresiji i čovek je bio potpuno zdrav, bez trajnih postherpetičnih neuralgija koje karakterišu ovo oboljenje.

Herpes zoster je stub mnogih bolesti

Herpes zoster virus je postao interesantan mnogim naučnicima koji se bave genetskim inžinjeringom, zbog svoje osobine da može vešto da se zakamuflira u različita tkiva, da pravi depoe. Upravo je to razlog što je virus herpes zostera upotrebljen kao baza prilikom stvaranja virusa HIV, o čemu sam govorio i pre dvadeset godina. Sa virusom herpes zostera može veoma lako da se laboratorijski radi i  manipuliše zbog njegove velike prilagodljivosti. Ovaj virus može da se prilagodi suvim supstancama kao što su droge u prahu, prvenstveno heroin, zatim faktori za zgrušavanje krvi, mleko u prahu, pire u prahu, i druge životne namirnice.