Da li ste znali da je žalfija (Salvia officinalis) jedna od najstarijih poznatih lekovitih biljaka? Navode je svi antički pisci koji su se bavili medicinom. Latinski naziva „Salvia“ potiče od latinske reči „salvare“, što znači spašavati, jer su je Rimljani još pre 2.000 godina smatrali biljkom spasa. Karlo Veliki je od svih lekovitih biljaka najviše cenio žalfiju. On je naredio svim manastirima da moraju da gaje stotinak vrsta lekovitih biljaka među kojima je žalfija bila na prvom mestu. I danas svaki katolički manastir mora imati posađenu žalfiju, kao vrstu veoma lekovite biljke.

Žalfija ulazi u sastav velikog broja lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod raznih upala, jer su to odlična sredstva za jačanje sluzokože (dejstvo tanina), a deluju i antiseptično (dejstvo etarskog ulja). Najlekovitiji list se dobija kad žalfija počne da cveta, a to je najčešće u maju. Žalfija je vekovima upotrebljavana u obliku čaja protiv znojenja za lečenja tuberkuloznih bolesnika jer smanjuje lučenje znojnih žlezda. Čaj i drugi preparati sa žalfijom se upotrebljavaju i za jačanje organizma jer sadrže tanine i groke materije. Trudnice ne bi smele da konzumiraju velike količine čaja od žalfije.

Čaj od žalfije za ispiranje usne duplje

Tri supene kašike lista žalfije preliti sa 0,5l ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji preko noći. Ujutru procediti i tom smeđe-crvenom tečnošću ispirati desni i usta. Čaj treba mućkati u ustima 3-10 minuta.

Sirup od žalfije

Pomešati 200g šećera (smeđeg), 200ml vode, kašika lanenog semena, kašika suvog lista žalfije, kašika suvog korena belog sleza, 1 limun nasečen na kocke. Sve sastojke kuvajte na tihoj vatri 30min, a zatim procedite. Po želji možete dodati med. Ostavite u frižideru da se ohladi i zgusne. Uzimajte kao sirup, nekoliko kašika na dan. Ovaj sirup može da posluži za jačanje organizma, a posebno se preporučuje kod osoba koje se oporavljaju od respiratornih infekcija.

Žalfija i cimet protiv bronhitisa

Rastopite dve kašike šećera (smeđeg), pa prelijte sa pola litre mleka. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite i pijte tri puta u toku dana.

Čaj protiv upale mokraćnih puteva

Pomešati po 50g lista žalfije, breze, medveđeg grožđa (Arctostaphyllos uva-ursi – lišće ove biljke je poznato kao uvin čaj), belog sleza i rastavića. Tri supene kašike ove čajne mešavine preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan se oceđena tečnost pije u malim dozama tokom dana.