***Zapratite  instagram profil @oly_food_art na kom će gospođa Olivera Milošević, kojoj je kuvanje hobi i zadovoljstvo, a koja je inače Naučni savetnik Instituta tehničkih nauka SANU, pripremati najukusnija posna jela po receptima iz Todoxinovog posnog kuvara i tako vam dodatno pružiti motivaciju i podršku da u postu istrajete.***

 

Ljudi su zaboravili suštinu pravoslavnog posta. Post nije kazna, već radost kada se pobede iskušenja i ojača svoja volja. Odbiti iskušenja svesno, vrhovni je dokaz slobode čoveka kao slovesnog i bogolikog bića. Post je čišćenje duha, duše i tela, a postom se zalazi i u oblast morala, jer je post uzdržavanje od grešnih misli i rđavih dela. Post je uzdržavanje od strasti koje su osnove svih naših grehova.

Loš kvalitet hrane, jedenje s nogu i „praznično prežderavanje“ odgovorni su za nastanak mnogih bolesti. Posna hrana može da deluje predupređujuće, tako što sprečava nastanak oboljenja čiji je uzrok neodgovarajuća ishrana. Za neke bolesti, posna hrana može biti jedini celishodan način lečenja uzroka. Što je čovek stariji, naslage, štetni produkti metabolizma (višak belančevina, vode, kiselina i otrova) postaju sve veće i usporavaju promet važnih materija između kapilara, nervnih ćelija i ćelija organa. To može biti uzrok nastanka hroničnih zapaljenja zglobova, tkiva i krvnih sudova, a stvaraju se i povoljni uslovi za nastanak i rast tumora.

Posna hrana nije bolnička hrana. Ona ne mora nužno biti bljutava i neukusna. Naprotiv. Umešnost pripremanja jela jedan je od talenata koje nam je Bog dao i ostavio da njima slobodno raspolažemo – na propast ili na spasenje duše i tela. Mnogi su odustajali zato što nisu mogli da se naviknu i što su odjednom – pogrešno – iz temelja promenili ishranu. Takođe, mnogima koji poste ponestane ideja za pripremu posnih jela i zbog tog je Todoxinov Posni kuvar idealna pomoć. Knjiga Posni kuvar nudi veliki izbor proverenih, tradicionalnih recepata za pripremu posne hrane, podeljenih u nekoliko poglavlja: Namazi, Predjela, Pite, Prelivi, sosovi i marinade, Salate, Čorbe i supe, Glavna jela i Testenine.

Post je dokazano delotvoran kod prekomerne telesne težine, reumatskih oboljenja, degenerativnih oboljenja zglobova, povišenog krvnog pritiska, bolesti srca i krvnih sudova, povišenih vrednosti masnoća u krvi, alergija, dijabetesa tipa 2 (staračkog dijabetesa), gihta i kožnih bolesti. Takođe je korist od posta sigurna i za obolele od raka, pošto se ćelije tumora hrane belančevinama životinjskog porekla. Niko ne kaže da post zamenjuje lečenje i da treba da se odreknemo stručne pomoći lekara. Ali, istina je da je ishrana u skladu sa pravilima pravoslavnog posta svakome samo dobro donela.

Knjigu Posni kuvar po ceni od 550 din. možete poručiti putem web shopa https://english.todoxin.com/product/posni-kuvar/ , putem telefona 011 33 41 622; 011 33 41 644 I 069 23 22 618 ili je potražite u našim radnjama u Beogradu na dve lokacije:

1) Kneza Danila br.8, lokal br. 6 i

2) TC Milenijum, lokal br. 56 (ulaz iz Knez Mihailove).