Biljke koje pomažu kod kašlja i sekreta u disajnim putevima

Narod pamti od davnina da su mnoge biljke, pravilnim branjem i rukovanjem, nalazile primenu u prevenciji i lečenju bolesti. Era antibiotiske terapije i drugih sintetskih lekova je zasenila značaj biljne medicine. Međutim, vrlo brzo, neracionalna primena antibiotika dovela je do njihove neefikasnosti, a ostali lekovi su počeli da ispoljavaju neželjene efekte. Zato se ponovo vraćamo prirodi, od koje smo samo na tren odustali. U nastavku teksta pročitajte neke od starih, dobrih, proverenih recepata koji se primenjuju kod upornog kašlja i nagomilanog sekreta u disajnim putevima.

– Za produktivan kašalj, korisna je očajnica. Ova gorko – slatka lekovita biljka deluje kao ekspektorans, aktivirajući refleks kašlja i pomažući da se iskašlje šlajm.

– Majčina dušica je ekspektorans, a sadrži i supstance koje opuštaju respiratorni sistem. Da biste napravili čaj od majčine dušice, stavite 2 supene kašike sveže majčine dušice (ili 1 supenu kašiku „osušene“) u šolju vruće vode. Pustite biljku da se natapa 5 minuta, zatim procedite da biste je odstranili i, ukoliko želite, dodajte med u prohlađen čaj.

– Kamilica je umirujuća lekovita biljka i pomaže kod kašlja sa šlajmom, kada se koristi za inhalaciju. Možete ostaviti preko noći nekoliko kapi tinkture kamilice u posudi na radijatoru u spavaćoj sobi.

– Čaj od belog sleza deluje tako što oblaže grlo, a u plućima razređuje sluz, olakšavajući njeno iskašljavanje. Da biste napravili čaj, potopite 2 – 3g suvog korena i/ili listova u šolju vruće vode, držite tako deset minuta i procedite pre nego što je popijete. Pijte ukupno 3 šolje na dan.

– Slatki koren, sladić, omekšava sluz i slabi bronhijalni spazam. Dodajte 45 kapi tinkture slatkog korena šolji vruće vode i polako je ispijte. Pijte 3 puta na dan. Ne sme se uzimati duže od nekoliko nedelja jer može povisiti krvni pritisak.

– Čaj od začina se pravi tako što se pomeša 1/2 kafene kašičice đumbira u prahu i po prstohvat praha karanfilića i cimeta u šolji punoj ključale vode. Promešajte i popijte.

– Sok od crnog luka (za ublažavanje suvog kašlja)
Pravi se na sledeći način: 2 glavice crnog luka, srednje veličine, sa što jačom ljuskom, presečene na 4 dela, i 100g žutog šećera preliti litrom vode i kuvati dok ne ostane oko 1/2 litra tečnosti. Procediti, sipati u staklenu bocu, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Ovaj sok se pije kada se dobiju napadi kašlja. Uzima se više puta dnevno, prema potrebi, po 1/2 šoljice.

– Sirup od žalfije (za izbacivanje sekreta kod produktivnog kašlja):
250g žutog šećera rastopiti na vatri dok ne porumeni, ali paziti da ne zagori. Naliti 1/4 litra vode, dodati 3 kašičice žalfije i 3 izmrvljena lista lovora. Kad provri kuvati još 3 minuta, a onda skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Čuvati u staklenoj boci, na hladnom i tamnom mestu. Deca do 3 godine piju 3 puta dnevno po 1 kafenu kašičicu, dok deca uzrasta 3-9 godina i odrasli piju 3 puta dnevno, po 1-2 supene kašike. Sirup uzimati redovno, dok se ne izbaci sav sekret.

Priredila: dr Marina Mašić